بین الملل تابناک: چهارصد و سی و دو روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت خارجه روسیه شنبه شب در بیانیهای اعلام کرد: مسئول این اقدام و سایر اقدامات تروریستی نه فقط مقامهای اوکراین بلکه اربابان غربی آنها خصوصا آمریکا هستند.
انفجار خودروی بمب گذاری شده پریلپین روز شنبه باعث زخمی شدن خود او و مرگ رانندهاش شد.
خبرگزاری اینترفاکس گزارش داد که حال پریلپین وخیم و پزشکان قرار است وی را جراحی کنند.
«کمیته تحقیقات دولتی» روسیه اعلام کرد که خودروی Audi Q۷ پریپلین در روستایی در منطقه «نیزنی نووگورود» در ۴۰۰ کیلومتری شرق مسکو منفجر شد.
مقامهای روس گفتند که یک مظنون را در این ارتباط بازداشت کردهاند و وی اعتراف کرده که به دستور اوکراین این اقدام را انجام داده است.
فرد بازداشتی «الکساندر پرمیاکوف» نام دارد.
خبرگزاری تاس به نقل از مقامهای امنیتی روسیه نوشت که این فرد اصالتا اوکراینی است و سابقه سرقت و خشونت دارد.
پریلپین از رماننویسهای روس و از حامیان حمله روسیه به اوکراین است. او گفته که در عملیات رزمی روسیه در اوکراین حضور داشته است.
پریلپین سومین چهره معروف طرفدار حمله به اوکراین است که از ابتدای جنگ تاکنون هدف بمبگذاری قرار میگیرد.
داریا دوگینا روزنامهنگار و ولادلن تاتارسکی بلاگر جنگ دو حامی عملیات نظامی در اوکراین بودند که بر اثر بمبگذاری جان خود را از دست دادند.
روسیه، اوکراین را عامل قتل آنها معرفی کرده اما کییف این اتهام را رد کرده است.
اولگ کریوچکوف، مشاور سرگئی آکسیونوف، رئیس منطقه کریمه اعلام کرد: سامانههای پدافند هوایی روسیه روز شنبه دو موشک بالستیک را که توسط سامانه موشکی گروم-۲ اوکراین شلیک شده بود، بر فراز منطقه کریمه ساقط کردند.
به گزارش "اسپوتنیک", وی در حساب کاربری خود در تلگرام نوشت: دو موشک گروم-۲ اوکراین منهدم شدند.
وی افزود: این موشکها به کسی آسیب نرساندند.
این درحالی است که روز شنبه اوکراین مدعی شد که با استفاده از سامانه دفاع هوایی پاتریوت ساخت آمریکا یک موشک مافوق صوت روسیه را در آسمان کی یف پایتخت این کشور منهدم کرده است.
گزارشها حاکی است روسیه با ارسال پارازیتهای الکترونیکی به سوی موشکهای آمریکایی ارسالی به اوکراین با ایجاد اختلال در عملکرد این سلاح، موقعیت این کشور را در جبهه جنگ پیچیدهتر کرده است.
به گزارش تارنمای شبکه خبری سیانان، ارسال پارازیت از سوی روسیه به سامانه های موشکی آمریکایی ارسالی به اوکراین برای این کشور مشکل ساز شده است.
گزارش ها حاکی است: روسیه در ماه های اخیر بیشتر پرتاب ها از سامانه های موشکی سیار ساخت آمریکا را در اوکراین خنثی کرده و از پارازیت های الکترونیکی علیه راکت ها استفاده کرده تا موشک ها نتوانند به درستی هدفگیری کنند.
یکی از این موشک های هدف پارازیت های الکترونیکی، هیمارس آمریکایی است که قدرت مرگبار آن نقش بسزایی در ضدحملات کییف داشته است و گفته می شود مقامات نظامی اوکراین با همراهی آمریکا توانسته اند راه حل های گوناگونی برای این منظور ارائه دهند.
براساس گزارش ها، مقامات آمریکایی و اوکراینی مجبور به یافتن راههایی برای تغییر نرمافزار هیمارس با هدف مقابله با با پارازیت های روسیه شده اند.
یکی از مقامات وزارت دفاع آمریکا در این خصوص گفت: راه حل های ما و تکامل پارازیت های روسیه مانند بازی موش و گربه است و مشخص نیست که این وضعیت تا چه مدت ادامه پیدا می کند.
اما کارشناسان معتقدند این وضعیت به ویژه با وجود ضدحملات قریب الوقوع اوکراین و اتکای این کشور به هیمارس اهمیت بسزایی دارد.
ژنرال استیون اندرسون از مقامات ارشد بازنشسته ارتش آمریکا در این خصوص گفت: هیمارس چیزی است که با آن می توان جلوی پیشروی روس ها را گرفت. هرچند بیرون راندن آنها مساله دیگری است. به همین دلیل اوکراین به هیمارس نیاز دارد.
اوکراین تا به امروز ۱۸ موشک هیمارس آمریکایی دریافت کرده و واشنگتن تعهد داده است که ۲۰ فروند دیگر نیز به کییف تحویل دهد.
بنابر اسناد محرمانه پنتاگون، آمریکا به اوکراین کمک کرده است تا محل پارازیت اندازهای الکترونیکی روسیه را شناسایی کرده و آنها را تخریب کنند.
گفته می شود این پارازیت ها قادر هستند بر دیگر مهمات هوشمند آمریکا مانند گلولههای توپخانهای هدایت شوند که از هویتزر شلیک میشوند و بر بمبهای پرتاب شده هوایی به نام JDAM تاثیر بگذارد.
منابع خبری از انفجار خودروی یک سیاستمدار روس و زخمی شدن وی خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، خودروی "زاخار پریلپین" سیاستمدار، یکی از اعضای حزب "روسیه عادل" و نویسنده روس در بزرگراه "نیژنی نووگرود" امروز (شنبه) منفجر شد که در نتیجه آن راننده وی کشته و خودش زخمی شده است.
این منابع خبری اعلام کردند: انفجار در بزرگراه منطقه "بورسکی" رخ داد. کارمندان بخش اورژانس، پلیس و کمیته تحقیقات به محل حادثه رفتند.
سرویسهای خبری گفتند، حال این سیاستمدار خوب و تحقیقات در این باره در جریان است.
به گزارش خبرگزاری تاس، پریلپین به دلیل اظهارنظرهایش در حمایت از جنگ و حمله روسیه به اوکراین مشهور است.
منابع خبری میگویند که پریلپین از قلمرو "جمهوریهای مردمی" لوهانسک و دونتسک (در اوکراین) به مسکو بازمیگشت. گزارش شده است که مظنونان خودروی پریلپین را تعقیب کردند. این نویسنده برای صرف غذا در منطقه نیژنی نووگورود توقف کرد. بلافاصله پس از اینکه پریلپین سوار ماشین شد و دوباره شروع به حرکت کردند، انفجاری رخ داد.
ممکن است زمانی که پریلپین در کافه بود، وسیله انفجاری زیر کاپوت ماشین او کار گذاشته شده باشد.
در همین رابطه ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در پیامی تلگرامی نوشت: «این واقعیت به حقیقت پیوست؛ واشنگتن و ناتو یک هسته تروریستی بینالمللی دیگر را تغذیه کردند؛ رژیم کییف.»
او گفت «این مسئولیت مستقیم ایالات متحده و بریتانیا است»، اما هیچ مدرکی برای حمایت از این اتهام ارائه نکرد. زاخارووا گفت: «ما برای زاخار دعا میکنیم.»
از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه سال گذشته، دو چهره اصلی طرفدار جنگ روسیه در بمبگذاریها کشته شدند. داریا دوگینا، دختر یک ایدئولوژیست ناسیونالیست، در ماه اوت در یک خودروی بمبگذاری شده در نزدیکی مسکو جان باخت، در حالی که ولادلن تاتارسکی، وبلاگنویس نظامی ماه گذشته در یک بمبگذاری در کافهای در سن پترزبورگ کشته شد.
فرمانده گروه نظامی روسی واگنر در پیامی گفت: پشت سر ما باخموت است و تنها حدود ۲.۵ کیلومتر مانده تا به کنترل ما درآید.
«یوگنی پریگوژین» موسسه گروه نظامی واگنر امروز (شنبه) در پیامی که در کانال تلگرامی خود منتشر کرد، گفت که نیروهای مسلح اوکراین روزانه ۴۰۰ تا ۶۰۰ تن را به باخموت میآورند و هر روز به همین تعداد نیرو از دست میدهند.
پریگوژین در این پیام گفت: «پشت سر ما باخموت است. تقریبا ۲.۵ کیلومتر باقی مانده است و شهر گرفته خواهد شد.»
رئیس گروه واگنر ادامه داد: «دشمن روزانه ۴۰۰ تا ۶۰۰ تن را میآورد، آنها روزانه تقریبا همین تعداد را از دست میدهند. واحدهای واگنر به صورت همگام کار میکنند. دشمن از مهمات توپخانه دریغ نمیکند. تعداد زیادی خودروهای زرهی مختلف ساخت خارج ظاهر شده است و همچنین تعداد زیادی پهپاد. دشمن به خوبی مجهز است، به خوبی آموزش دیده است، مانند یک واحد عمل و مقاومت میکند، بنابراین ما به پیش میرویم.»
این در حالیست که پریگوژین روز جمعه با انتشار چند پیام ویدیویی اعلام کرد که نیروهایش در تاریخ ۱۰ ماه مه (۲۰ اردیبهشت) از شهر کلیدی باخموت خارج خواهند شد و در مدتی که نیروهایش بهبود پیدا میکنند، از ارتش روسیه میخواهد تا کنترل مواضع آنها را در این منطقه به دست بگیرد.
سرویس مطبوعاتی پریگوژین در تلگرام ویدیویی را به همراه نامهای سرگشاده خطاب به وزارت دفاع روسیه منتشر کرد که براساس آن رئیس واگنر از اینکه نیروهایش «مهمات کافی دریافت نکردهاند و دیگر قادر به ادامه نبرد نیستند»، شکایت کرد.
در واکنش به این صحبتها، کرملین گفت که در این مورد مطلع شده اما اظهارنظر بیشتری نکرد.
یکی از ویدیوهایی که پریگوژین روز جمعه منتشر کرد، حدود دو کیلومتری مرکز باخموت را نشان میداد. شبکه خبری بیبیسی ویژگیهای میدانی، از جمله ساختمانها و دکلها را با تصاویر ماهوارهای از این مکان تطبیق داده است.
رئیس جمهوری اوکراین فیلمی از دیدارش با وزیر خارجه بحرین در کییف منتشر کرد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در کاخ ریاست جمهوری با عبداللطیف الزیانی، وزیر خارجه بحرین دیدار کرد.
دفتر نهاد ریاست جمهوری اوکراین در بیانیهای اعلام کرد، زلنسکی پیشنهاد کرد که بحرین به "طرح صلح" اوکراین بپیوندد و بعداً در روند بازسازی مشارکت کند.
وزارت خارجه بحرین هم اعلام کرد، الزیانی در این سفر مورد استقبال رئیس پارلمان اوکراین قرار گرفت و از سفرش به این کشور ابراز خوشوقتی کرد.
این وزارتخانه اعلام کرد، بحرین خواهان توسعه روابط دوجانبه براساس منافع مشترک است.
سرنگون کردن موشک مافوق صوت روسیه
نیروی هوایی اوکراین مدعی شد، با سامانه دفاع موشکی پاتریوت که جدیدا از آمریکا دریافت کرده، پیچیده ترین موشک روسیه را برای نخستین بار سرنگون کرده است.
به گزارش روزنامه نیویورک تایمز، این نخستین بار است که کییف خبر از استفاده از سامانه ضدهوایی پیشرفته پاتریوت میدهد.
امروز شنبه، نیروی هوایی اوکراین اعلام کرد، این کشور در روزهای گذشته با استفاده از سامانه ضدهوایی پاتریوت آمریکا که جدیدا تحویل گرفته برای نخستین بار پیچیدهترین موشک موجود در زرادخانه تسلیحات روسیه را بر فراز کییف رهگیری کرده است.
ژنرال میکولا اولشچوک، فرمانده نیروی هوایی اوکراین گفت، روز پنجشنبه این نیرو از سامانه آمریکایی پاتریوت برای سرنگون کردن یک موشک مافوق صوت کینژال که از سوی روسیه به سمت پایتخت اوکراین شلیک شد، استفاده کرده است.
ژنرال اولشچوک در بیانیهای که در کانال او در پیامرسان تلگرام منتشر شد، نوشت: من یک اتفاق تاریخی را به مردم اوکراین تبریک می گویم. بله ما موشک بی نظیر کینژال را سرنگون کرده ایم.
هیچ یک از متحدان غربی اوکراین از جمله آمریکا، هنوز استفاده اوکراین از سامانه پاتریوت یا سرنگون کردن موشک مافوق صوت توسط این سامانه را تایید نکردهاند.
سامانه پاتریوت گران قیمت ترین سلاحی است که آمریکا، پشتیبان تسلیحاتی اصلی اوکراین، با هزینه حدودا ۱.۱ میلیارد دلار در اختیار اوکراین قرار داده است.
اوکراین از آغاز جنگ در خاک کشورش از پنتاگون درخواست کرده سامانه های پاتریوت را به آن تحویل دهد. کاخ سفید در ماه دسامبر این درخواست اوکراین را تایید کرد. ماه گذشته میلادی اوکراین تایید کرد، اولین بخش های سامانه پاتریوت وارد این کشور شده است.
ژنرال اولشچوک گفت، ارتش اوکراین برای گزارش کردن استفاده از پاتریوت برای محافظت از امنیت عملیاتی صبر کرد. او از مردم خواست ضمن تلاش برای مقابله با موشک ها و پهپادهای روسی اطلاعات درباره سامانههای دفاع هوایی اوکراین را در اختیار کسی قرار ندهند.
او اظهار کرد: ما قطعا گزارش خواهیم داد چه چیزهای در چه زمان و مکانی و با چه چیزی سرنگون شدهاند. همه چیز به وقت خودش گزارش خواهد شد.
موشک کینژال به معنی "خنجر" نسخه بهینه شده از موشک بالستیک کوتاه برد اسکندر است؛ موشکی که بر طبق طراحیاش از پرتابگر متحرک سوار بر کامیون از روی زمین شلیک میشود.
پرتاب این موشک ها از جنگنده در ارتفاع بالا به جای پرتاب آنها از زمین باعث میشود، آنها سوخت بیشتری برای رسیدن به سرعتهای بالاتر داشته باشند.
هشدار مسکو درباره درگیری تمام عیار آمریکا و روسیه
دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه روسیه هشدار داد، مسکو و واشنگتن در مرز "درگیری مسلحانه تمام عیار" قرار گرفتهاند.
به گزارش پایگاه راشاتودی، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت، زمان آن رسیده که واشنگتن به فکر امنیت خود باشد.
ریابکوف در مصاحبهای تلویزیونی بیان داشت، بعد از حمله پهپادی اخیر علیه کاخ کرملین که مسکو آن را به عنوان سوءقصد از جانب اوکراین و با پشتیبانی آمریکا برای ترور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه خواند، واشنگتن و مسکو در مرز یک جنگ گرم با یکدیگر قرار گرفتهاند.
سرگئی ریابکوف در مصاحبه با تلویزیون کشورش گفت: ما تلاش نداریم نگذاریم روابطمان با آمریکا به ورطه یک درگیری مسلحانه تمام عیار سقوط کند. ما هم اکنون در مرز این ورطه هستیم.
ریابکوف مقامهای واشنگتن را به سبب اتخاذ سیاستهای روس هراسانهای که در پیش گرفتهاند به عنوان "مخالفان" و "دشمنان" روسیه توصیف کرد.
او خاطرنشان کرد: "خشم و نفرت واشنگتن نسبت به روسیه در وضعیتی که باید صادقانه به فکر امنیت خودش باشد توجیه ناپذیر است."
ریابکوف ادامه داد: در حال حاضر هیچ دیپلماسی واقعی نسبت به جنگ اوکراین به این سبب که آمریکا "روی تشدید هر چه بیشتر جنگ قمار کرده است" امکان پذیر نیست.
معاون وزیر امور خارجه روسیه خاطرنشان کرد، واشنگتن عادت دارد بیانات مقامهای روسیه را کم اهمیت بداند و در این خصوص به صحبتهای مطرح از سوی آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا درباره ادعای مسکو از بابت دست داشتن اوکراین در حمله پهپادی به کرملین اشاره کرد.
بلینکن به واشنگتن پست گفت: من به هر صحبتی که از سمتی کرملین مطرح میشود با تردید فراوان نگاه میکنم. ما تصمیم گیری درباره اینکه اوکراین چطور از خودش دفاع کند را به عهده اوکراین گذاشتیم.
ریابکوف خاطرنشان کرد، دولت آمریکا "با هر سیگنالی که از سمت مسکو میآید به عنوان یک عنصر از کارزاری برای انتشار اخبار دروغ رفتار میکند. روسیه به معنی واقعی کلمه حاضر است از هر ابزاری که در اختیارش هست" برای بازدارندگی در برابر تهدیدات علیه امنیت و ایمنی رهبرانش استفاده کند.
او همچنین بر این ادعای روسیه درباره اینکه واشنگتن نیز در کنار اوکراین در مسئولیت این حادثه شریک است، تاکید کرد. این در حالی است که کییف دست داشتنش در این حمله را تکذیب کرده است.
ریابکوف خاطرنشان کرد، بیانیههای آنها در تکذیب دست داشتنشان در چنین حوادثی "دیگر قانع کننده نیستند" و یاد آور تلاشهای آنها برای مقصر اعلام کردن ما از بابت بمبگذاری در خط لوله نورد استریم هستند.
مقام اطلاعاتی اوکراینی: در روسیه آدم کشتیم؛ باز هم میکشیم!
مقام اطلاعاتی ارشد اوکراین در مصاحبهای با ادبیاتی توهینآمیز اعتراف کرد که در خاک روسیه آدم کشته و تا "پیروزی کامل اوکراین"، این کار را در همه جهان ادامه میدهد.
کریلو بوندانوف، رئیس اداره اصلی اطلاعات وزارت دفاع اوکراین در گفتوگو با یاهو نیوز مطرح کرد: ما مشغول کشتن روسها بودهایم و همچنان تا پیروزی کامل اوکراین، به کشتن آنها در همه جای جهان ادامه میدهیم.
او ادامه داد: روسها از ۲۰۱۶ سعی دارند به من اتهام تروریسم وارد کنند؛ اما میخواهم با این شروع کنم که آنچه آنها آن را «تروریسم» مینامند، ما آزادسازی مینامیم. این روند هم از آنجا شروع نشده که من تصمیم بگیرم در مسکو آدم بکشم؛ بلکه ریشه در تصمیم آنها برای حمله به اوکراین در ۲۰۱۴ دارد.
اشاره این مقام اطلاعاتی اوکراین به حکم اخیر دادگاهی در مسکو است که برای بوندانوف حکم بازداشت صادر کرده است. او به ایجاد «جامعه تروریستی»، «کسب غیرقانونی سلاح توسط گروهی از افراد» و «دستیابی غیرقانونی به مواد منفجره توسط گروهی از افراد» متهم شده است.
او متهم شده که در خاک روسیه دست به حملات مرگبار و فجیع زده است. از اتهامات او میتوان به بمبگذاری و ترور دختر الکساندر دوگین، نظریهپرداز راست افراطی در مرکز مسکو و همچنین انفجار پل «کرچ» اشاره کرد، پلی که تنها راه ارتباطی مستقیم روسیه با شبهجزیره کریمه است.
او در این گفتوگو از پرداختن به اتهامات خود شانه خالی کرد و گفت: به این مسائله نپردازید. تنها چیزی که میخواهم بگویم این است که ما مشغول کشتن روسها بودهایم و همچنان تا پیروزی کامل اوکراین، به کشتن آنها در همهجای این جهان ادامه خواهیم داد.
سازمان اطلاعاتی تحت امر بوندانوف هرگز به شکل رسمی مسئولیت حملات برونمرزی را بر عهده نمیگیرد. این سازمان هم مانند سازمان اطلاعاتی خارجی رژیم صهیونیستی (موساد) در واکنش به وقایعی که احتمال دست داشتنش در آنها میرود، با لحنی تهدیدآمیز اما گنگ و مبهم حرف میزند.
او همچنین درباره واکنش روسیه به برنامه اوکراین برای اجرای مجموعهای از ضدحملات گسترده که قرار بوده در فصل بهار به وقوع بپیوندد، گفت: آنها سعی دارند تسلیحاتی فراهم کنند تا در ضدحملات ما اختلال ایجاد کنند، اما حقیقت این است که ذخایرشان تقریبا صفر شده است.
او هم مانند اولکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین تاریخ دقیقی برای ضدحملات اوکراین اعلام نکرد، اما مدعی شد که شبهجزیره کریمه «آزاد خواهد شد، زیرا بدون آزادسازی کریمه» پیروزی اوکراین ممکن نخواهد بود.
کریمه شبهجزیزهای در جنوب اوکراین است که روسیه در سال ۲۰۱۴ آن را به خاک خود الحاق کرد.